Een weertje voor het inzamelen van afval!
Tien graden, aanhoudende regen en geen toezeggingen: het informatie-evenement over plastic afval in de Rijn was gedoemd om in het water te vallen. De verleiding was groot om de zondagochtend gewoon thuis door te brengen, en niet in het Wahrsmannshof bij Rees. Maar wie een evenement in de krant publiceert zonder registratieplicht, kan spontane gasten verwachten. Er zat dus niets anders op dan te hopen op het onwaarschijnlijke.
Het was een grote verrassing dat, ondanks het slechte weer, vijftien geïnteresseerden op het evenement afkwamen. Misschien waren ze verenigd door het besef dat er al jaren heel andere dingen in het water vallen, zoals: plastic tassen, deksels, flessen, wattenstaafjes en snoeppapiertjes…
Want dat is precies waar het evenement over ging: het Duits-Nederlandse Interreg-project ‘De Rijn Verbindt’ kijkt onder de noemer ‘een gezonde Rijn’ naar het steeds groter wordende afvalprobleem in onze rivieren. Wie Rijnwater drinkt zal daar niet direct dood aan gaan, maar schoon is anders. Stukken plastic in alle kleuren en maten liggen als ongelukkige confetti op de oever verspreid en zijn na een overstroming in de spoelnaden verweven. ‚RijnCleanUps‘ en soortgelijke inzamelingscampagnes bestrijden dit alsof het windmolens zijn, maar de afvalmassa drijft gewoon midden in de stroom voorbij en verzamelt zich in immense drijvende eilanden op volle zee.
Waar ligt precies de oorzaak? Het algemene antwoord (‘de mens’) was altijd duidelijk, maar om tot de kern van het probleem te komen is het belangrijk om naar de details te kijken. Waar komt het meeste afval precies vandaan? Hoeveel van wat spoelt er eigenlijk weg? En waarom zoveel wattenstaafjes?
Om dergelijke vragen te onderzoeken, organiseerden de drie Duitse projectpartners in de Neder-Rijn samen het informatie-evenement in het Wahrsmannshof: Natuurbeschermingscentrum Kleve, NABU Natuurbeschermingsstation Niederrhein en Biologisch Station in het district Wesel. Wij danken de 15 gasten voor hun inzet voor een schone en afvalvrije Rijn!