Project De Rijn Verbindt gestart!
Donderdag, 16 februari was de interne Start Up van het project ‘De Rijn Verbindt’ bij Rijkswaterstaat in Arnhem. Het doel van dit project, dat voortbouwt op het netwerk van en de kennis die is verzameld via de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA), is het verder verbeteren van de Duits-Nederlandse samenwerking en bewustwording ten aanzien van natuurontwikkeling in het grensgebied van de Rijn.
Rijkswaterstaat treedt in dit door de Europose Unie gesponsorde project op als lead partner en werkt daarin samen met sterke en deskundige partners (zie onderstaand bericht). Alle projectpartners gingen tijdens de start up vol enthousiasme aan de slag met het delen van kennis, het ontwikkelen van laagdrempelige samenwerkingen en het presenteren van de grote plannen en mijlpalen die vanaf nu tot eind 2026 te wachten staan. In de zomer van 2023 zal er een kick-off plaatsvinden met externe partijen.
De volgende drie deelprogramma’s kwamen aan bod:
- Een Gezonde Rijn die goed is voor mens en dier, door het verminderen van problemen zoals plasticvervuiling, visschade door scheepvaart en het werken aan herstel van trekvissen;
- Een Groene Rijn die bijdraagt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, door het stimuleren van het ontwikkelen van rivierbossen, een ecologische corridor tussen de Niederrhein en Rijnstrangen en ‘levende dijken’ met een hogere biodiversiteit;
- Een Levende Rijn die betekenis geeft in de hoofden van de inwoners van de regio en zo mens en natuur verbindt. Dit willen de projectpartners bereiken door het betrekken van overheden, maatschappelijke organisaties, economische sectoren, inwoners, vrijwilligers en studenten bij de oplossing van de problemen voor de Rijn via bewustwording, communicatie, educatie en participatie.
Tijdens de pauze was het tijd voor een mooie fietstocht langs de Nederrijn. Een positieve, productieve dag en een mooie stap richting een gezonde, groene en levende Rijn!